1970-Luku

Puijonsarven Hirvisali, Kuopio, 3-4.1971

3-4.7.1971 suku kokoontui Kuopiossa Puijonsarven Hirvisalissa sukuseuran 25-vuotisjuhlaan, jossa tutustuttiin Lauri Airaksisen kokoamaan sukututkimukseen ja tehtiin retki ortodoksiseen kirkkomuseoon. Illalla kokoonnuttiin 25-vuotisjuhlaillalliselle, jossa aluksi sukuseuran alullepanija ja pitkäaikainen esimies sekä sukututkimuksen laatija, majuri Lauri Airaksisen puhuessa Laurin ansioista suvun ja sukuseuran hyväksi.

Juhlakokouksessa juhlapuheen piti emerituspiispa Eino Sormunen aiheesta ”Antautumismieliala meistä pois”. Juhlapuhe on nauhoitettuna arkistossa.

Avajaissanoissaan esimies Juhani Airaksinen lausui mm. seuraavaa:

”Yhteiskuntamme on kehittynyt valtaisasti, eikä aina myönteiseen suuntaa. Monet hyväksikoetut elämänarvot on pyritty heittämään roskatunkiolle. Ei olla huomattu, että esimerkiksi korkea elintasomme ei ole yksinomaan omaa ansiotamme vaan se perustuu aikeisempien sukupolvien uurastukselle ja säästäväisyydelle. Kun lisäksi kolmen sukupolven muodostamat perheyhteisöt ovat hävinneet ja kun suvun jäsenet ovat hajaantuneet eri puolille maata moninaisiin toimiin ja virkoihin ja siten temmattu kuvaannollisesti juuriltaan, on sukuseuralla riittävästi työsarkaa koettujen elämänarvojen siirtämiseksi nuorelle polvelle. Me voimme verrata sukua mattoon, joka koostuu silmukoista. Me kaikki muodostamme nuo suvun maton silmukat. Maton kestävyys riippuu jokaisen yksittäisen silmukan kestävyydestä. Näistä silmukkamatoista koostuu koko kansakunta. Kansakunnan fyysiset ja henkiset voimavart näytään aika ajoin punnittavan. Nämä sanani tahdon osoittaa Teille ja erikoisesti nuoriollemme tervetulotoivotuksena ja rohkaisuna.”

Lauri Airaksisen saama kunniakirja

Kiltatalo, Kuopio, 4-5.7.1970

Kuudes sukukokous pidettiin 15 vuoden tauon jälkeen 4-5.7.1970 Kuopiossa Kiltatalossa. Lauantaina virallisia asioita käsiteltäessä esimies Lauri Airaksinen pyysi vapautusta esimiehen tehtävistä ja johtokunnasta voidakseen keskittyä sukututkimuksen loppuunsaamiseen. Hänen tilalleen valittiin esimieheksi dipl. ins. Juhani Airaksinen Siilinjärveltä. Seuraavana olivat perinteiset kirkossa ja sankarihaudoilla käynnit, jonka jälkeen tehtiin bussimatka Karttulan Airakselaan sukupatsaalle, jonka vierellä oleva kuusi oli kasvanut mahtavaksi sukupuuksi. Kokoukseen osallistui 113 henkilöä.

Kuopio-1970

Muita vuosikymmennellä pidettyjä sukujuhlia

  • 1.7.1978 Pekka ja Liisa Airaksisen luona Suomusjärven Kettulassa (108 henkeä)
  • 3.7.1976 Armi Ratian luona Porvoon Bökarsissa 30-vuotisjuhlan merkeissä (220 henkeä)
  • 29.6.1974 Pertti ja Marjatta Airaksisen luona Kuopion Hirvilahden Arolassa (107 henkeä)
  • 1.7.1972 Veli ja Eeva-Maija Airaksisen luona Nilsiän Lapinsaaressa Paavo Ruotsalaisen jalanjäljillä. (102 henkeä)
29.6.1974 Sukujuhlat Kuopion Hirvilahdessa Arolassa.
3.7.1976 30v Sukujuhlat Bökarsissa Armi Ratian luona.
3.7.1976 30v Sukujuhlat Bökarsissa Armi Ratian luona. Armi Ratia.
3.7.1976 30v Sukujuhlat Bökarsissa Armi Ratian luona.