2000-Luku

Rauhalahden Jätkänkämpä, Kuopio, kesäkuu 2002

Elokuun ensimmäinen viikonvaihde kokosi Airaksisia perinteiseen sukutapaamiseen. Vuoden 2002 vuosikokous ja sukujuhla järjestettiin Kuopion kupeessa sijaitsevan Rauhalahden Jätkänkämpällä. Kallaveden rannalle pystytetyn aidon 50-luvun tukkilaiskämpän tunnelmiin saapui 72 suvun jäsentä. Tapahtumaan osallistui kaksitoistalasta, joiden osallistumisen sukuseura sponsoroi. Sukuseuran hallituksen toiveena on tavoittaa nuoria, jotta suvun toimintaan saataisiin hyvissä ajoin myös tulevia vastuunkantajia. Kokoukseen osallistuneet nuoret seurasivat hyvin innokkaasti vanhemman väen keskustelua ja totesivat haluavansa olla mukana myös jatkossa. Suvun esimies Esa Airaksinen avasi tapaamisen vuosikokouksella. Sukuseuran hallitukseen valittiin uutena jäsenenä Jorma Airaksinen, muut hallituksen jäsenet ovat Kaija Karjalainen ja Sirpa Airaksinen, varajäseninä Kirsi Juntunen ja Pauliina Lehtolainen. Puheenjohtajana jatkaa Esa Airaksinen ja varapuheenjohtajana Arja Airaksinen. Uusi sukukirja Airaksisen suvusta ilmestyi sopivasti sukukokouksen alla.

Ensimmäisen sukukirjan ilmestymisestä oli vierähtänyt jo kolme vuosikymmentä, joten uuteen kirjaan oli kertynyt melkoinen määrä lisäyksiä ja muutoksia. Kirjan koostanut Pertti Hokkanen esitteli uuden teoksen kiinnostuneelle kuulijakunnalle. Vuosikokous teki päätöksen oman sukulehden julkaisemisesta. Mahdollisesti kerran tai kaksi vuodessa ilmestyvän lehden edellytyksenä on, että siihen saadaan Airaksisiin liittyviä juttuja kattavasti kautta maan.

Vuosikokouksen jälkeen tuli aika tarinoida tuttavien ja sukulaisten kesken. Aurinkoinen lauantai tarjosi jutustelulle mukavat puitteet paitsi tukkilaisromanttisen kämpän hämyssä myös laajalla pihamaalla ja Kallaveden äärellä. Kun perinneillallinen oli nautittu, mestarillinen taikuripariskunta Aino ja Jorma Airaksinen saapui viihdyttämään. Illuusiossa on ihmeellistä taikaa, joten esityksen seuraaminen silmä tarkkana ei kysy silmäparin ikää. Alle kymmenvuotias on yhtä kiinnostunut kuin päälle kahdeksankymppinenkin, eikä kumpikaan pysty selittämään, miten on mahdollista että pätkiksi saksittu naru on hetkessä ehjä.

Illan päätteeksi oli tarjolla maailman suurimman savusaunan löylyt. Kaikki kylpijät mahtuivat samanaikaisesti saunaan, jonka seinät hohtivat noenmustina ja kiuas sihisi ikiaikaista viestiään.
Arja Airaksinen

Turku, 10.6.2000

Airaksisten sukuseura kokoontui Turkuun 10. kesäkuuta vuosikokoukseen ja sukujuhlaan. Aurinkoinen Turku keräsi 44 osallistujaa tapaamaan toisiaan ja viemään yhteistä sukuseurainnostusta eteenpäin. Virallisessa vuosikokouksessa päätettiin seuran normaaleista asioista tilinpäätöksineen, toimintakertomuksineen ja -suunnitelmineen sekä jäsenvalintoineen. Päätökset esitellään kokouspäytäkirjassa.

Jakaannuimme pienryhmiin sukuhaaroittain, mutta jokaiseen kahdeksaan haaraan A-H ei tällä kertaa riittänyt montaakaan Airaksista. Kuitenkin keskustelua virisi tulevaisuudesta ja toiminnen toiveiden suunnasta. Esimerkiksi E-haaralaiset pohtivat sukujuhlien järjestämistiheyttä ja juhlaohjelman sisältöä. Kahden vuoden juhlaväli oli monenkin mielestä sopiva. Kontaksi säilyy paremmin, kun kokenyt väki ei vielä kovin paljon ennätä ikääntyä ja ihan nuoret osallistujat ikäänkuin nivoutuvat paremmin mukaan. Tässä on jatkossa meille hallituksen jäsenille pohtimista. Toinen kysymys keskustellutti pitkään. Pitääkö sukujuhlilla olla maineikkaita esiintyjiä vetonaulana vai riittääkö yhdessäolo? Toisaalta sukutapaamiset ovat ainut tilaisuus meidän Airaksisten yhdessäoloon suuremmalla porukalla, joten esiintyjä on sittenkin enemmän tilaisuuden juhlistaja kuin kokoontutumisen syy. Esiin nousi myös ajatus panostaa nuorempaan väkeen siten, että seuraavalla kerralla lapsiperheet ja opiskelijat saisivat osallistumismaksuun helpotusta. Tätä kannattaa harkita. Mutta se edellyttää tietenkin, että perheoloissaan jo vakiintuneemmat seuran jäsenet tukevat ajatusta. Päivä tarjosi oivan tilaisuuden tutustua seuran myynnissä oleviin sukutarvikkeisiin. Pienet hopeiset sukuvaakunat, jotka erehtyttävästi muistuttavat A-kirjainta, vaikka siinä heraldikon mukaan onkin aura ja kurkihirsi, tekivät hyvin kauppansa.

Turun kokousta juhlisti käynti keskiaikaisessa Turussa. Aboa Vetus ja sen oivallinen opas tarjoisivat perspektiiviä menneisyyteen. Raunioiden hämystä palasimme takaisin Hamburger Börsiin ja sen kauniiseen illallissaliin. Ruokailun ja seurustelun lomassa esiintyi turkulainen bassolaulaja Aulis Kotaviita ja kuulimmepa myös suvun oman jäsenen, turkulaistuneen Erkki Airaksisen laulua. Varsinainen yllätysohjelma oli, kun Airaksisen kuulut taikuriveljekset esiintyivät maagisine temppuineen. Jorma Airaksisen miete, ettei taikuutta olekaan, on vain illusioita, pätee varmaan elämän monilla aloilla.

Arja Airaksinen

MUITA VUOSIKYMMENNELLÄ PIDETTYJÄ SUKUJUHLIA

  • 31.7.2004 Nilsiässä Tahkovuorella
  • 1.7.2006 Pohjois-Savon Opistolla
31.7.2004 Sukujuhlat Nilsiässä Tahkovuorella
1.7.2006 Sukujuhlat Pohjois-Savon Opistolla
1.7.2006 Sukujuhlat Pohjois-Savon Opistolla. Pertti, Veli ja Esa Airaksinen.
1.7.2006 Sukujuhlat Pohjois-Savon Opistolla.
30.8.2003 Vuosikokous Kuopiossa.
10.6.2001 Vuosikokous Airakselassa.