Sukuseura etsii vapaaehtoisia DNA-testeihin

Airaksisten sukuvaakuna

Hyvät miespuoliset Airaksiset,

Jos suvussasi on: Matti Antinpika s. noin 1605 Airakselassa, löytyy taulussa nr 12 (sivu 37 uusimmassa sukukirjassa), tai Gabriel Ollinpoika s. noin 1656 Airakselassa, taulu nr 25 (Sivu 39), tai Samuel Heikin (Henric) poika s. noin 1660 Airakselassa, taulu nr 26, olisi mielenkiintoista saada sinun dna-testisi. Esi-isien nimet ovat uusimmassa Airaksiset, Sukukirja IV. Ellei Sinulla ole tätä matrikkelia, voit lähettää nimesi, syntymäaikasi, isän nimi ja yhteystiedot seuramme puheenjohtajalle Arjalle, hän voi auttaa tutkimaan alkujuuriasi.

Sukuseuran hallitus on päättänyt kustantaa viidelle sukuseuran jäsenelle tämän tutkimuksen, jotta pääsisimme selvittämään kenelle kaikkien aikojen ensimmäinen Airaksinen, Pekka s. noin 1530, on sukua ja löytäisimme vielä varhaisemmat jäljet tähän itäsuomalaiseen sukuun. Koska käyttämämme tutkimuksen voi tehdä vain isälinjassa, tarvitsemme miespuolisia Airaksisia tähän selvitykseen.

Sukututkija Ari Kolehmainen löysi nelisen vuotta sitten linjat Pekasta meihin nykypäivän Airaksisiin ja auttoi selvittämään aiemmissa painoksissa olleita virheitä 1600- ja 1700- luvuilta. Näin pääsimme yhdistämään haarat A-B-C-D-E-F-ja G yhdeksi samaksi Airaksisten suvuksi.

Sukututkija muistuttaa, että  sukututkimuksessa käytettävät testit ovat tieteellisesti luotettavia. Testinä käytetään Family Tree DNA testiä, joka on vakiintunut suomalaisten sukututkijoitten työkaluksi. Samoja testejä käytetään, kun uutisoidaan muinaisnäytteistä, joilla tutkitaan mm. Suomen asutushistoriaa. Viime aikoina laajalti mainostetut dna-viihdetestit, joissa luvataan jopa luonneanalyysi, eivätkä liity millään tavalla sukututkimuksessa käytettäviin geenitesteihin.

Lähetä tietosi (Nimi, syntymäaika, isän nimi ja sukutaulu jos tiedossa) sukuseuran puheenjohtajalle Arjal Airaksiselle 20. joulukuuta 2019 mennessä: arja.airaksinen@kolumbus.fi

Jos olet jo tehnyt DNA tutkimusta isälinjastasi, sukuseura olisi myös kiinnostunut näistä tuloksista, joten rohkaisemme olemaan yhteydessä tämän asian tiimoilta.

Ystävällisin terveisin

Airaksisten sukuseuran hallituksen puolesta

Sami Airaksinen